Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Elektronikus útdíj  
Tudnivalók

BEVEZETÉS

Magyarországon 2014-ben bevezetésre került a 3,5 tonna feletti tehergépjárműveket érintő használatarányos útdíj. Az úthasználat bevallása történhet viszonylati jegy vásárlással, vagy – ennél lényegesen egyszerűbb és biztonságosabb módon – bevallási közreműködő igénybevételével, melyet az ITineris Kft. saját fejlesztésű és gyártású járműmodullal, vagy más néven OBU-val biztosít. Az OBU feladata, hogy adott járműbe telepítve, GPS-GSM technológiát használva folyamatosan érzékelje a jármű pozícióját, azokat közvetítse a központi feldolgozó szerverek felé, melyek a kapott adatok alapján meghatározzák a jármű útvonalát, és a fizetős úthasználatot továbbítják az Útdíjszolgáltató felé.

 

BEVALLÁSI KÖZREMŰKÖDŐI SZERZŐDÉS

A jármű útdíj fizetésre kötelezett tulajdonosa, használója vagy karbantartója (Útdíjfizető) azzal, hogy az ITineris Kft. járműmodulját használja az útdíj bevallásra, közte és az ITineris Kft. mint bevallási közreműködő között az útdíj bevallásának tárgyában szerződéses jogviszony jön létre. A jogviszony részletes leírását a ITineris Kft. portálján olvasható és onnan letölthető Bevallási Közreműködői Szerződés Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) dokumentum tartalmazza (http://www.itineris.hu/utdijaszf). Az OBU HU-GO portálon (www.hu-go.hu) történő regisztrációjával az Útdíjfizető kijelenti, hogy megismerte és elfogadja ÁSZF rendelkezéseit.

CALL CENTER

Az ITineris Kft. a bevallási szolgáltatáshoz kapcsolódóan folyamatos (7/24) call center szolgáltatást biztosít partnerei részére. Amennyiben bármi kérdése van az OBU használatával vagy annak állapotával kapcsolatban, akkor keressen minket a következő kapcsolati pontokon:

  • TERMÉKTÁMOGATÁS (H-P: 8-17): +36 20 342 7003
  • CALL CENTER (H-V: 0-24): +36 1 883 8837
  • E-MAIL: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

OBU REGISZTRÁCIÓ

A bevallási közreműködőn keresztül történő útdíj bevalláshoz a HU-GO portál felületén kell összerendelni az OBU-t és azt a járművet, melybe a járműmodul kerül. Az összerendeléshez szükséges OBUID-t és PIN kódot az az OBU-hoz mellékelt kis kártyán találja. Az összerendelés módjáról részletes leírást talál a HU-GO portálon. A kártyát tegye biztonságos helyre, és ügyeljen rá, hogy a PIN-kód ne kerüljön illetéktelenek kezébe!

ÜZEMBE HELYEZÉS

Az OBU-t a járművezető látóterébe, lehetőség szerint az OBU-hoz mellékelt tapadókorongos rögzítő segítségével a szélvédő azon részén helyezze el, mely nem zavarja a járművezető a biztonságos vezetésben, viszont az OBU jelzései a járművezető által láthatóak maradnak. Az OBU bekapcsolásához a mellékelt szivargyújtó csatlakozót dugja be a szivargyújtóba! Az OBU működésével és visszajelzéseivel kapcsolatos részletes információkat talál az Eszközök fejezetben. Az OBU a szivargyújtó tápcsatlakozó kihúzása után kb. 20 perccel automatikusan kikapcsol.

Támogatja a Joomla!. Valid Valid XHTML 1.0 and Valid CSS .