Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Technológia  
Üzemanyag mérés

 

Az egyik kulcsfontosságú alkalmazási területe a WayQuest rendszernek az üzemanyag felhasználás nyomon követése. Az első kérdés, hogyan mérjük az üzemanyag fogyasztást? Erre a rendszerünk három különböző megoldást kínál, mindegyiknek van előnye, és sajnos hátránya is. Az első két megoldás akkor ad jó eredményt, ha a gép üzemanyag tartálya nem túl lapos, és a beszerelés során a kalibrálást kellő gondossággal végezték el.

1. A jármű beépített üzemanyag szintmérője

Ez a legolcsóbb megoldás, hiszen külön mérőeszköz beszerzését nem igényli, viszont a mérési pontossága függ a gép elektromos rendszerének minőségétől (stabil tápfeszültség), valamint  a szintmérő műszaki állapotától (beragadó úszó). Mérési pontossága átlagosan 10% körül van, ezért  akkor ajánljuk, ha a mérés nem képezi üzemanyag elszámolás alapját, csak egy áttekintő képet kívánunk kapni az esetleges visszaélések feltárását elősegítendő.

2. Kapacitív szonda

Ezzel a megoldással kiküszöbölhető a legtöbb hátrány, hiszen a szonda saját maga stabilizálja a tápfeszültségét, külön karbantartást nem igényel. Viszont beszerzése külön tétel, és csak az üzemanyag tartály megfúrásával szerelhető be. Állandó tápfeszültségre kötött üzemanyag szondával azonban 2%-os pontosságú mérés is kivitelezhető, ami már alkalmas mindenfajta üzemanyag elszámolásra!

3. Átfolyásmérő

Ez a megoldás a legpontosabb információt szolgáltatja a motor által elfogyasztott üzemanyag tekintetében. Felhasználása ott indokolt ahol az üzemanyag költség megállapítása nagy pontosságot igényel. Hátránya, hogy nem ad információt az esetleges visszaélésekről, amelyeket az üzemanyag tartályból történő leszívással követnek el. Ez a megoldás jelenleg tesztfázisban van.

Támogatja a Joomla!. Valid Valid XHTML 1.0 and Valid CSS .