Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Technológia  
Helymeghatározás

A gépkocsi modulba épített vevővel mintegy 5-10 m-es pontosságú helymeghatározás lehetséges. Fontos, hogy a készülékhez csatlakoztatott GPS antenna rálátással rendelkezzen az égboltra. Természetesen alagutakban haladó, vagy fedett csarnokban parkoló járművek esetében a helymeghatározás nem működik, de a vevő kellően érzékeny ahhoz, hogy akár szűk, magas épületekkel határolt belvárosi utcákban már el tudja végezni a pontos helyzetmeghatározást.

BEMUTATÁS

A helymeghatározás műholdas referencia-adókon alapul. A holdak körülbelül 20 kilométer magas pályán keringenek. Ahhoz, hogy a földgolyó minden pontján kellő meredekséggel mindig látható legyen legalább 4 műhold (a horizonthoz túl közeli holdak használata nagy pontatlanságot eredményezne), legalább 24 db műholdat kell üzemben tartani (ennél több van).

.

A GPS műholdak föld körüli pályán. Feketével vannak jelölve a földfelszín egy adott pontjáról (kék folt) elméletileg látható műholdak (a számuk is jelezve).
Forrás: Wikipédia

Az eszköz a beépített GPS vevő segítségével megméri legalább 4 műholdhoz viszonyított távolságát. A mért távolságok metszéspontja egyértelmű térbeli pozíciót határoz meg (3 műhold távolsága két átellenes metszéspontot adna). Általában minél több műhold vehető, annál nagyobb pontosság érhető el. A helymeghatározás térbeli, 3 dimenziós, vagyis a földi térkép-koordináta adatokon kívül magassági adatokat is ad. A GPS vevő maga passzív eszköz, a műholdakkal nem kommunikál, a térkép-koordináta adatokon (beleértve a magasságot) kívül semmi mást nem szolgáltat! Egy adott GPS alapú rendszer minden további tudását az adja, hogy a térkép-koordináta adatokat hogyan dolgozza fel, hova továbbítja és ott az adatok kiértékelésével mennyire tudja a felhasználói igényeit kielégíteni.

A készülékben másodpercenként áll elő egy-egy pozícióadat. Hogy a rögzítendő adatmennyiséget csökkenteni lehessen, a készülék képes ún. megállás-detekcióra, azaz észleli, hogy a pozícióadatok másodpercről másodpercre érdemben nem változnak, ezért olyankor automatikusan ritkábban tárolja el őket. A mezőgazdasági célú felhasználásra optimalizált Atlas gépjármű modul képes ún. lassú jármű üzemmódra is, amikor a megállás-detekció egy fejlettebb algoritmussal történik, és képes a bolyongást és a tényleges mozgást megkülönböztetni a pl. a mélyszántást végző alig néhány km/h sebességgel haladó traktor esetében is.

.

GPS

A GPS a Global Positioning System angol elnevezés rövidítése, globális helymeghatározó rendszert jelent. Eredetileg az USA Védelmi Minisztériuma számára készült, katonai célokra.


Bolyongás

A mozgó műholdak miatt lép fel az a jelenség, amikor a gépjármű ugyan egy helyben áll, mégis a helyzetmeghatározás során a GPS vevő más és más pozíciót szolgáltat. A járműnek ezt a látszólagos mozgását nevezzük bolyongásnak. Ezek a mért pozíciók azonban csupán néhány méteres körzetben szóródnak.

.
Támogatja a Joomla!. Valid Valid XHTML 1.0 and Valid CSS .