Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Technológia  
A helymeghatározás hibái

A méréstechnikában, így a geodéziai mérésekben is megkülönböztetik a véletlen hibákat vagy zajt; szabályos vagy szisztematikus hibákat és a durva hibákat. A GPS mérés hibái e három forrás kombinációjából jönnek létre.

A véletlen hibák

A zaj a valódi helyzet körüli szóródást idéz elő, végtelen sok mérés esetén a mérések átlaga a valódi helyzetet szolgáltatná. A véletlen hibák (zaj) főként az álvéletlen kód kb. 1 méteres zajából és a vevő szintén kb. 1 méteres belső zajából tevődnek össze.

A szabályos hibák

A szabályos hiba minden mérést egy irányba torzít, a mérési szám növelésével az átlagban a torzítás értéke nem csökken. Az okok közül megemlítjük

  • A műhold óráinak azon hiba részét, melyet a földi irányítóközpont nem korrigál. Ez az érték elérheti az 1,5 m-t;
  • A műhold pályahibájából adódó koordináta hibái szintén 1 ÷ 2,5 m körüli értékek;
  • Az atmoszféra alsó 8-13 km-es tartományában a troposzférában a jel terjedési sebessége függ az időjárási tényezőktől (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom). Ha ezeket nem mérik, és nem veszik figyelembe a számítás során, úgy 0,5 ÷ 1 m-es szabályos hibát okozhatnak;
  • Az ionoszféra – az atmoszféra 50 km-től 500 km-ig terjedő tartománya – hatását a jel terjedési sebességére különböző modellekkel próbálják figyelembe venni. Mivel azonban ezek a modellek sem tökéletesek, bizonyos esetekben 5 ÷ 10 m körüli szabályos hibával terhelhetik a mérést;
  • A GPS jel nem csak közvetlenül a műholdról, de különböző tereptárgyakról visszaverődve is bejuthat a vevőantennába. Mivel a visszavert jel hosszabb utat tesz meg mint a közvetlenül terjedő, ez szabályos hibát eredményez, nagyságát 0,6 m-re becsülhetjük.

A durva hibák

A durva hiba a mérési pontosságot jelentősen meghaladja, szerencsére nem lép föl rendszeresen és a mérési szám növelésével az eredményekből kiszűrhető. A durva hibák több száz vagy ezer kilométeres eltéréseket is eredményezhetnek.

A földi ellenőrző rendszer számítógépes vagy emberi hibái egy métertől több száz kilométerig terjedő hibákat okozhatnak. A felhasználók, főként a rossz dátum beállítással, 1 m-től több száz méterig terjedő eltéréseket idézhetnek elő.

Ha a vevők hardvere vagy szoftvere elromlik, bármilyen nagyságú hiba bekövetkezhet.

Támogatja a Joomla!. Valid Valid XHTML 1.0 and Valid CSS .