Fauna

Élő állat GPS nyomkövető rendszer

Innovatív helymeghatározó rendszer legeltetett szarvasmarhák részére.

Pontosan megmutatja az egyedek aktuális pozícióját térben és időben.

Megfigyelhetők vele a legelési szokások. Követhető a legelő kihasználtsága, és egyszerűen automatizálható a legeltetési napló vezetése. Követhető az állat mozgása és útvonala. A Fauna rendszer figyelmeztető riasztást küld hirtelen mozgásgyorsulás, megszokott mozgástól eltérő viselkedés esetén.

Tenyésztők beszámolója alapján rendszeresen hallani olyan állatokról, amelyek eltűntek, nem tudni, hová kerültek. Az ilyen esetek egy része elkerülhető a rendszer használatával. Megelőzés céljából a Fauna rendszer nyomon követi az állatokat, és riasztást küld előre meghatározott legelő terület elhagyása esetén.

Amennyiben a készülék egy előre meghatározott sebességhatár feletti mozgási sebességet mér, azonnal megnöveli a pozícióküldés gyakoriságát, ezáltal lehetővé teszi, hogy a járművel szállított állat is követhető legyen.

A mozgások intenzitása alapján állategészségügyi következtetések is levonhatók. Az intelligens rendszer algoritmusok által elemzi a mozgás aktivitást és egyéb viselkedési adatokat.

A Fauna rendszer információval szolgál az ivarzási ciklusról, ezzel meghatározza a mesterséges termékenyítés optimális idejét, hogy termékenységi rátát optimalizálni lehessen. Könnyedén használható bikás, illetve mesterséges termékenyítés esetén is.

A felhőtechnológián alapuló Beef gazdaságirányítási rendszer kiváló lehetőséget biztosít a húsmarhatenyésztés támogatására: a szarvasmarhák számának rögzítésére, valamint az egyes állományok fejlődésének nyomon követésére. Segítségével rögtön reagálhat a bekövetkező eseményekre, felméréseinek eredményeként pedig ellenőrizheti a tervek megvalósulását, gazdaságosabbá, rugalmasabbá teheti vállalkozását.

A Beef és a Fauna rendszerek közös használata megkönnyíti a gazda mindennapjait azáltal, hogy okos eszközön bárhonnan bármikor rá tud tekinteni húsmarha-állományára. Szabadidőt nyer, és megnyugvást tapasztal majd a valós idejű riasztások által.

A rendszer hardver részének rövid leírása

A készülék rögzítése a nyakon történik szíj segítségével. Az adatokat a pozíció és a mozgás intenzitása alapján gyűjti, a helymeghatározás gyakorisága 10-15 perc, pontossága 2,5-10 m. Az elem élettartama körülbelül 1 év.

A Fauna szoftver alap funkciói

 • jelöli az aktuális pozíciót a térképen, ami mobil eszközön és számítógépen is jól átlátható.
 • a jelenlegin kívül megmutatja a múltbeli időpontban adott pozíciót, valamint a múltbeli pozíciók alapján az útvonalat táblázatban
 • listázza az ügyfélhez tartozó készülékeket
 • lehetővé teszi a készülék és egyed párosítását az ügyfél által
 • megmutatja az eszközpárosítás történetet (mettől meddig tartozott az eszköz az adott egyedhez)
 • képes rögzített pozíciókból útvonal rajzolására adott dátum intervallumra vonatkoztatva
 • képes a pozíciók megjelenítésére különböző szűrések alapján (pl: adott területen tartózkodó egyedek; korcsoport, gulya és egyéb szűrés alapján megjeleníthető egyedek)
 • képes az egyedek vizuális megkülönböztetésére a térképen
 • statisztikákat mutat az egyedek mozgásának függvényében
 • legelő és egyed statisztikákat készít
 • a készülék a pozícióadatokat NB-IoT hálózaton keresztül az ITineris Kft. adatgyűjtő szervere felé továbbítja, azokat online térképen jeleníti meg,
 • köszönhetően a Beef programba való integráció lehetőségének automatikus legeltetési naplót készít